top of page

Religie en solidariteit

Solidariteit in religieuze en levensbeschouwelijke gemeenschappen in Brussel.

In dit project van het onderzoekscentrum Sociaal Werk van de Odisee hogeschool worden de banden bestudeerd tussen religieus en levensbeschouwelijk geïnspireerde organisaties en welvaartsstaatsinstellingen.

Wil je meer info over dit project?

LineT_6L6A4296.jpg

Odisee-studenten worden betrokken

Community Service Learning is een onderwijsvorm waarbij studenten de theorie toepassen tijdens een concreet maatschappelijk engagement binnen of buiten de schoolmuren. Die dienstverlening maakt deel deel uit van het opleidingsonderdeel.  Studenten komen daarmee tegemoet aan reële noden binnen de samenleving. Bovendien worden ze aangespoord om kritisch te reflecteren over hun maatschappelijke bijdrage en hun eigen leerproces.

LucP_007227.jpg

PP kreeg de gelegenheid om even mee op pad te gaan

De studenten hebben meegedraaid binnen twee verschillende religieuze instellingen die aan sociaal schaduwwerk doen. Ook Paté Patiné was van de partij en kreeg de gelegenheid om enkele sfeerbeelden en portretten te maken, meer bepaald in de community kitchen van de Holy Trinity Church (Anglicaanse kerk) en in het Islamitisch Cultureel Centrum Al Amal.

Een selectie van de community kitchen vind je hier.

Een selectie van het Islamitisch Cultureel Centrum Al Amal hier.

uitnodiging_edited.png

Tentoonstelling op Odisee campus Brussel

In het kader van dit traject rond religie en solidariteit wilden de betrokken studenten als eindproduct een tentoonstelling maken met foto’s en getuigenissen van wat ze hebben gezien en ervaren in die trajecten. Enkele sfeerbeelden vind je hier.

De community kitchen van de Holy Trinity kerk

In de community kitchen van de Holy Trinity worden elke dag 500 maaltijden bereid. Deze maaltijden worden door Serve The City verdeeld over 2 locaties: the hub en the Loi. Daar worden deze maaltijden uiteindelijk verdeeld naar mensen die het broodnodig hebben. Voor het project gingen drie studenten en één begeleider wekelijks langs om een handje te helpen bij het koken en verdelen van de maaltijden.

Het Islamitisch Cultureel Centrum Al Amal

Dit centrum is ontstaan uit de behoefte om zich te wijden aan de religieuze, wetenschappelijke en sportieve vorming van de moslimgemeenschap van Anderlecht. Met dit als doel hebben de moslims van Anderlecht een gebouw aangekocht om de eerste schakel te worden in de keten om hun doel te bereiken.

Het sociaal schaduwwerk dat Al Amal deed was het voorbereiden van 700 maaltijden per dag voor mensen in nood. Zij hebben dit jaar een sociaal restaurant gecreëerd waar ongeveer 250 gasten kwamen eten voor de iftar gedurende de hele maand ramadan.

Buiten de ramadan zijn er nog heel wat meer activiteiten die worden georganiseerd in en rond de moskee in het kader van solidariteit. Zo is er niet alleen een aparte jeugdwerking voor jongens en meisjes waar men aan ontmoetings- en sportactiviteiten doet, maar ook solidariteitsacties zoals het helpen opkuisen van de wijk of het kerkhof, of winterpakketten samenstellen en uitdelen voor mensen in dak- of thuisloosheid.

Er is een spirituele sociale dienst, er is een school voor kinderen en volwassenen met Arabische lessen en Koranlessen, er zijn sport-, ontmoetingsactiviteiten en informatiemomenten voor volwassenen, er is huiswerkbegeleiding.

En met de uitbreiding van de moskee staat er nog heel wat meer op de planning.

Studenten sociaal werk namen getuigenissen af van verschillende vrijwilligers.

Onderstaande reportage toont zo'n getuigenis, met Zahra. Zij is al jaren vrijwilligster in de moskee en doet ook vrijwilligerswerk buiten de moskee.

uitnodiging_edited.png
bottom of page